Otwiera się w nowej karcie

Czy montaż klimatyzacji wymaga zgłoszenia lub pozwolenia?

Zadzwoń do nas

Montaż klimatyzacji wymaga zgłoszenia tylko w kilku szczególnych sytuacjach — w typowym domu jednorodzinnym nie potrzeba ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia. Wyjątki dotyczą urządzeń o dużej wysokości, budynków wielorodzinnych i obiektów objętych ochroną konserwatorską.

Prawo budowlane

Zgodnie z art. 29 ust. 4 pkt 3 Prawa budowlanego urządzenia o wysokości do 3 metrów nie wymagają ani pozwolenia, ani zgłoszenia. Mieści się w tym zdecydowana większość domowych klimatyzatorów. Urządzenia o wysokości od 3 do 12 metrów wymagają zgłoszenia do starosty.

Kiedy jednak potrzebna jest zgoda

  • budynek wielorodzinny — montaż na ścianie zewnętrznej lub balkonie ingeruje w części wspólne, więc potrzebna jest zgoda wspólnoty
  • obiekt zabytkowy lub strefa ochrony konserwatorskiej — wymagana zgoda wojewódzkiego konserwatora zabytków
  • zapisy miejscowego planu — bywają ograniczenia dotyczące urządzeń na elewacjach frontowych

CEEB — o tym łatwo zapomnieć

Jeśli klimatyzator z funkcją grzania będzie źródłem ogrzewania pomieszczeń, podlega zgłoszeniu do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków. Deklarację składa się w ciągu 14 dni od uruchomienia źródła, a każda zmiana źródła ciepła wymaga nowej deklaracji. Za brak zgłoszenia grozi mandat do 500 zł, a w postępowaniu sądowym grzywna do 5000 zł.

A co z F-gazami

Obowiązek posiadania certyfikatu F-gazowego dotyczy wykonawcy, nie właściciela. Typowy split domowy zawiera na tyle mało czynnika, że nie podlega obowiązkowej rejestracji w Centralnym Rejestrze Operatorów ani okresowym kontrolom szczelności.

Czy montaż klimatyzacji wymaga zgłoszenia lub pozwolenia

Montaż klimatyzacji wymaga zgłoszenia lub zgody tylko w szczególnych przypadkach: przy urządzeniach wyższych niż 3 m, w budynkach wielorodzinnych, w obiektach zabytkowych i tam, gdzie ogranicza to plan miejscowy. Jeśli klimatyzator ogrzewa dom, złóż deklarację do CEEB w ciągu 14 dni od uruchomienia. Kompetencje nadzoru budowlanego opisuje Główny Urząd Nadzoru Budowlanego. To informacja ogólna, a nie porada prawna.

Ponadto temat rozkładamy szerzej w artykule Głośność jednostki zewnętrznej — normy, liczby i montaż. Zobacz też odpowiedź na pytanie jak głośna jest jednostka zewnętrzna i co mówią przepisy.

Źródła: ustawa Prawo budowlane, art. 29 ust. 3 pkt 3 lit. a i art. 29 ust. 4 pkt 3; ustawa o ochronie zabytków, art. 36 ust. 1 pkt 1; materiały GUNB / portal ZONE dotyczące CEEB.

Zapytaj o swój przypadek

Zobacz pozostałe FAQ

Google reCaptcha: Nieprawidłowy klucz witryny.